De analoge fotografie is bezig met een ‘comeback’.
De fotografietechniek waar het allemaal mee begon wordt steeds populairder onder zowel de oude gebruikers van de ‘film’ fotografie als de nieuwe enthousiastelingen. Er zijn diverse webshops speciaal voor de (beginnende) analoge fotograaf waar je alle benodigdheden kan aanschaffen en, ook niet onbelangrijk, dat hoeft niet veel te kosten. Maar waarom zou je je met die onhandige manier van fotograferen die bovendien veel geduld van je eist bezig gaan houden? Waarom niet gewoon met de digitale op stap, of met je smartphone, die mooie resultaten geeft, je fotootjes schieten? Ik denk dat filmfotografie je leert bewuster foto’s te maken, het dwingt je min of meer om beter na te denken over de compositie en belichting voordat je de ontspanknop indruk. Het beperkte aantal foto’s dat er op een rolletje kunnen geeft je niet de ruimte om maar raak te klikken en daarna maar eens te kijken of het iets geworden is. Dat ‘daarna’ duurt bovendien nog wel even, niks “preview” niks “even kijken hoe die geworden is en of er nog iets aan de instellingen veranderd moet worden” de magie van de analoge fotografie begint pas in de ontwikkel fase. Nadat het rolletje goed of minder goed belicht is wordt deze ontwikkeld waarna we de ‘negatieven’ kunnen gaan bekijken en voor het eerst de resultaten zien. Ik lees tegenwoordig nog al eens over bruidsfotografen die 1000 tot 1500 foto’s maken voor een trouwreportage. Een analoge kleinbeeldcamera heeft rolletjes van 36 opnames een middenformaatcamera 12 of 24 opnames, als je dan bekijkt hoeveel rolletjes je op zo’n bruiloft mee zou moeten zeulen….. Nou weet ik wel dat je op zo’n dag niets wil missen maar bij 1500 opnames kan je ook gaan denken aan het maken van een video. Terug naar onszelf, voor iedereen die zich wil verbeteren is de analoge camera een leuke tool die heel veel mogelijkheden biedt.
Filmkeuze (zw/w)
De keuze aan films is groot! Er zijn een aantal grote en minder grote merken waarvan een aantal zoals Kodak, Fuji, Ilford en Agfa bij iedereen wel bekend zijn …..toch? Al deze merken verkopen kleuren en zwart/wit films. De filmrolletjes zijn allemaal verkrijgbaar in een verschillende ‘lichtgevoeligheid’ de ‘langzame’ film van ISO 20 is geschikt voor gigantische vergrotingen door zijn minimale korrel. De iso 100, 200 en 400 zijn zo’n beetje de standaard gebruikte filmsnelheid. Voor situaties met weinig licht zijn er de ISO 1600 en 3200, de korrel hiervan wordt echter steeds grover waarmee je dus wel enige concessies zal moeten doen tav de scherpte. Verder verschillen de films onderling ook in scherpte en contrast. Probeer verschillende films uit tot je het gewenste resultaat gevonden hebt.
Kleurenfilm
Natuurlijk is de analoge versie van fotograferen in kleur ook een ‘spannende’ bezigheid, ook hier heeft de filmkeuze veel invloed op het resultaat. In de webshop van Lomography.nl worden heel veel verschillende films aangeboden met een beschrijving wat je ervan kan verwachten.
De Camera
Een analoge camera is vaak snel gevonden. Op zolder, rommelmarkt of marktplaats. Op Marktplaats worden heel veel verschillende type analoge camera’s aangeboden voor uiteenlopende prijzen. De kleinbeeld camera is de voordeligste “moderne” camera waar je eenvoudig mee kan beginnen. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Canon, Nikon, Pentax en Minolta. In de kleinbeeldcamera gaat de zogenaamde 35mm kleinbeeldfilm in, deze zijn in veel fotozaken gewoon te krijgen. Je hebt dan ook nog de keuze van een compact camera of een spiegelreflex. De middenformaat camera is een iets ander verhaal. Dit soort camera’s werden veelal door de pro’s gebruikt in de studio of voor een Bruidsreportage. Deze camera’s gebuiken de 120 rolfilm, iets mider makkelijk te krijgen, alhoewel, op internet zijn er genoeg leveranciers te vinden. Je krijgt hiermee een negatief van 6×7 cm 6×6 cm of 4,5×6 cm een groot negatief waarmee je grote vergrotingen kan afdrukken. De meeste middenformaat camera’s bestaan uit een aantal losse onderdelen. Zo heb je de body, de filmhouder en de lens en vaak nog een los afneembare prisma. Bij de oudere modellen zal je de juiste belichting handmatig moeten meten, bij modernere versies zijn er ingebouwde belichtingsmeters. De bekendste merken middenformaat camera’s zijn Hasselblad, Mamiya en Bronica.
Ontwikkelen van de film
That’s where the magic starts, persoonlijk vind ik dit het leukste moment binnen de analoge fotografie. Het ontwikkelen van de film! Ik fotografeer zelf het meest in zw/w waarna ik de films zelf ontwikkel. Het is niet moeilijk en de materialen zijn goedkoop en eenvoudig verkrijgbaar, je hebt er zelfs geen ‘doka’ voor nodig. Wel moet je enig onderzoek doen naar de verschillende ontwikkelmethodes. De zwart/wit film is daarin namelijk afwijkend van de kleurenfilm. Voor het ontwikkelen van een zwart/wit film moet je namelijk de film, de ontwikkelaar, temperatuur en de verschillende mengverhoudingen op elkaar afstemmen. Hiervoor zijn tabellen en een mooie site waarop bijna alle informatie is te vinden. Als je na het ontwikkelen, fixeren en spoelen de film met de resultaten dan voor het eerst ziet………MAGIC!
“een origineel blijft origineel”